22 Ocak 2015 Perşembe

TOPUKLU DA NE?? NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ ???

TOPUKLU


İlginç varlık şu insan...Ortalama bir hayatta 19.000 adım atıyor ki bu,Dünya'dan Ay'a olan mesafe kadar bir yürüyüş demek..Hiç azımsanacak nitelikte olmasa gerek.
Peki,bu yolu topuklu ile gidenlere ne demeli ???
Halen ayakkabıyı kimin bulduğu sorusunun cevabı meçhul , ancak kanıtlar Taş Devri'ne ait olabileceğini vurguluyor ancak genel geçer kanı şu yönde;
Topuklu ayakkabılar , kişisel bir rahatlık isteğinin ürünü.Mesela Mısır'lı çiftçiler eski devirlerde toprağa batmamak için ayakkabılarının altına topuk taktırmışlar , yahut at süren erkekler eyerlerin üzerinde rahat durabilmek için topuk taktırmışlar...
Ama modern anlamda topuklu ayakkabı temelleri , 17.yy ' da Leonardo Da Vinci 'nin tasarımları sayesinde atılmış..
İmparatorluk devirlerinde erkekler de topuklu ayakkabı giyiyordu.Hatta öyle ki; imparatorlar, kişinin ait olduğu sınıf belli olsun diye standart topuk yükseklikleri içeren kanunlar çıkarıyorlardı.En yüksek topuklu ve kırmızı topuklu ayakkabıları ise , sadece hanedan soyundan gelen üstünler takımı giyebilirdi.
18-19.yüzyılda erkekler  topuklu ayakkabı giymeyi bıraktı.Ancak bayanlara miras kaldı , artık bayanlar 10-15 cm e kadar bile varabilen topuklu ayakkabılar giyebiliyordu.Bu,bir tür zarâfet göstergesi idi..
19.yüzyılda  topuklu ayakkabı modası,artık vitrinlerden hiç çıkmayacak şekilde yerini moda dünyasında aldı..
Genç ve bekar kadınlar , topuklu ayakkabı giydiklerinde daha güzel ve zarif göründüklerine, daha seksi olduklarına inanıyorlardı..Ancak,atladıkları bir nokta vardı...?
İnce ve yüksek topuklu ayakkabılar , orta kilolu bayanları daha kilolu gösteriyordu.
Çok ince bacaklılar ise , yüksek topuklar ile tıpkı bir kürdanı andırıyordu.Topuğun kısalması daha güzel ve narin gösterebilirdi..
Bunun gibi bir çok ince ve önemli ayrıntı ile, topuklu ayakkabılar bugün,herhangi bir bayan için , reddedilemez bir tutku, kombinlerin eksiksiz bir tamamlayıcısı , bir haz aracı olarak hayatımızın önemli kısmında yer alıyor..Siz ne dersiniz???




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder