23 Ocak 2015 Cuma

STİLETTO

YA YÜKSEK TOPUKLAR??

Genel olarak,yüksek topuklu ayakkabılar bayanları olduğundan daha ince ve daha uzun gösterir...(Tabii ki önceki yazılarımızda anlatılan belli sır'lar da var.).
Hatta 10-12 cm'lik 'stiletto' topuklarla yürümek , bacak ve hatta baldır kaslarını bile güçlendirebilir.
Stilettolar , tam da burda devreye giriyor işte..Özellikle İnce ayak,bilek,ve zarif bir bacak üçlüsünü gerektiren Stiletto , gerek tarz,gerek şıklık bakımından topuklu ayakkabılar konseptinde tamamen ayrı bir yere sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek..

Modern Stiletto'ların isim babası,eski
bir savaş gereci olan "Dede Stiletto"
Bugun Christian Loubountin'den Giuseppe Zanotti'ye , Yves Saint Laurent'e kadar dünya devi ayakkabı markalarının da birer Stiletto tasarımcısı gibi çalışmaları da bu yadsınamaz gerçeğin , bayanlar üzerindeki etkilerini çok iyi bildiklerinden..

Enfes tasarımlarından modern Stiletto
Tarihsel gelişiminin ise 19.yüzyılda başladığı ise bir gerçek.İlk fotoğrafik kanıtlar 1940'larda Paris'li ünlü şarkıcı Mistinguett'le birlikte başlıyor.Giydiği stilettolar ise,Fransız Moda Dahisi Andre Perugia'nın tasarımı...
Andre,stiletto'nun mucidi gibi görünmüyor ancak,büyük olasılıkla yüksek ince topuklu ayakkabılar'ı ilk kez kağıt üzerine döken tasarımcı.Onun Stiletto Tasarımları ilk kez 1959 yılında New Statesman dergisinde görücüye çıkarak kağıt üzerinde basılmış oldu...

Stiletto,kelime olarak ise,uzun ve ince ayakkabı profilinde olan ve eski devirlerde sıkça kullanılan uzun,ince bir bıçak,kama olan Stiletto'dan türetilmiş..
1950'lerden sonra ise yüksek topuklu stiletto'lar asillik,zarafet,güzellik gibi kavramlarla aynı anlamda kullanulmaya başlandı.
Bunlar,"sexual fetishism" olgusu altında incelendi,sorgulandı.1960'larda topuklu ayakkabı'ların topukları,şimdiki Modern Stiletto'lar gibi yere basınç alanı oval ve elonge,bununla birlikte ince ve ayakkabıya değen yerdeki yay şeklindeki hafif kalın kısma dönmeye başlayınca,Stiletto tutkusu,kadın aksesuar tüketiminde önemli yerlere gelmiş oldu...
Modern Stiletto'ların üstadı ünlü tasarımcı Manolo Blahnik
1974'te "Yeni İğne Topuk" lakaplı ünlü tasarımcı , Manolo Blahnik , 70'li yıllarda yayınlanan eski filmlerden esinlenerek tasarlardığı ilk Stiletto'larını " Vintage" - özel seri - koleksiyonu ile Londra'da yayınlamaya başladı.Onun tasarımlarının diğerlerinden farkı hem Klasik Stiletto'ların değişmez özelliği olan 10-12 cm topuk ölçüsünü korumasıyla birlikte,rahat ve konforu da topuklu ayakkabı kullanıcılarına sunmasıydı..
Sözün özü,bugun baştan çıkarıcılığın simgesi olan topuklu ayakkabıların amiral gemisi Stiletto,
  • Kendini Beğenen
  • Tarzına Güvenen
  • Modayı Takip Eden
Tüm Kadın Müşterilerinin gözbebeği olarak,Moda Dünyasındaki yolculuğuna devam ediyor...




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder